Tuvalete gittiğinizde ortaya çıkan 2 hayati işaret

Kolanjiyokarsinom: Tuvalette Fark Edilen İki Küçük Değişiklikle Belirti Veren Tehlikeli Kanser Türü

Her yıl binlerce kişiyi etkileyen fakat son derece tehlikeli bir kanser türü olan kolanjiyokarsinom, sadece tuvalette fark edilebilecek iki küçük değişiklikle kendini belli ediyor. Bu belirtiler; koyu renkli idrar ve soluk, macun kıvamında dışkı.

Kolanjiyokarsinom, tıbbi adıyla safra kanalı kanseri, karaciğeri, safra kesesini ve bağırsakları birbirine bağlayan safra yollarında oluşan bir kanser türüdür. Genellikle belirtileri geç fark edildiği için hastalığın teşhis edilmesi zor olabilir, bu da hayatta kalma oranlarını düşürmektedir. İstatistiklere göre, teşhis konulan her 20 hastadan sadece biri beş yıl hayatta kalabilmektedir.

İlk Uyarı Tuvalette Başlıyor

Uzmanlara göre, hastalık genellikle karaciğerin yoğun stres altında olduğu durumlarda ortaya çıkan sarılık ile ilişkilendirilmektedir. Tuvalette fark edilen koyu idrar ve açık renkli dışkı, bu durumun en erken işaretleri arasında yer almaktadır. Sarılığın diğer belirtileri ise göz aklarında sararma, kaşıntılı cilt ve cilt renginde sararma olarak öne çıkmaktadır.

Diğer Belirtiler De Göz Ardı Edilmemeli

Hastalık ilerledikçe, şu semptomlar da görülebilmektedir:

  • Sebepsiz kilo kaybı
  • Karında, özellikle sağ üst kadranda rahatsızlık veya ağrı
  • İştahsızlık, halsizlik ve grip benzeri belirtiler
  • Yüksek ateş ve sürekli yorgunluk

Uzmanlar, bu belirtilerin başka hastalıklarla da ilişkili olabileceğini vurgulasa da, herhangi bir şüphe durumunda vakit kaybetmeden aile hekimine başvurulması gerektiğini söylemektedir.

Alkolle Bağlantısı Belirsiz

Yardım kuruluşları, safra kanalı kanserine neyin sebep olduğunun kesin olarak bilinmediğini ancak alkolün doğrudan bir etkisi olduğuna dair güçlü bir kanıt bulunmadığını belirtmektedir. Uzmanlar, “Karaciğerle ilgili tüm kanserlerin alkolle ilişkili olduğu düşüncesi yaygın ama yanıltıcıdır” demektedir.

Related Posts

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır? 

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.