‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Gökçenur Kahraman, yaz aylarında sık tükettiğimiz karpuzun sağlık üzerindeki önemine değindi.

‘YÜZDE 92’Sİ SUDAN OLUŞUYOR’

Kahraman, karpuzun özellikle yaz aylarında ferahlatıcı bir meyve olduğunu belirtti. 1 dilim karpuzun yaklaşık 90 kalori olduğunu ve yaklaşık yüzde 92’sinin sudan oluştuğuna dikkat çekti. Ayrıca, karpuzun C vitamini, A vitamini, potasyum ve magnezyum gibi vitamin ve mineraller açısından zengin olduğunu vurguladı. Likopen içeriğiyle de ön plana çıkan karpuzun güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu ekledi. Kahraman, “Karpuz, düşük kalorili, su ve antioksidan açısından zengin olmasıyla önemli bir meyvedir. Özellikle C vitamini, A vitamini ve potasyum içeriğiyle dikkatleri üzerine çeker” dedi.

‘SAÇ VE CİLT SAĞLIĞINA KATKI SAĞLAYABİLİR’

Dyt. Kahraman, karpuzun içerdiği vitamin ve minerallerin cilt sağlığına olan faydalarından da bahsetti. C vitamini sayesinde cildin nemli kalmasına ve saçların güçlenmesine yardımcı olabileceğini ifade etti. Ayrıca, A ve B vitaminleri ile minerallerin cilt elastikiyetini koruyarak sağlık bir görünüm sunabileceğini belirtti. Potasyum ve magnezyumun ise vücuttaki metabolik fonksiyonlara katkıda bulunduğunu söyledi. Yüksek su ve lif içeriği nedeniyle karpuzun sindirim sistemine destek olduğunu ve kabızlığı önleyebileceğini ekledi. Kahraman, “Karpuzun likopen ve potasyum içeriği, kan basıncını dengeleyebilir, damar sağlığını koruyabilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir” şeklinde konuştu.

‘VÜCUDUN HIDRASYONUNA DESTEK OLUR’

Dyt. Kahraman, karpuzun yüksek su içeriğinin vücudun hidrasyonunu nasıl desteklediğini açıkladı. Yaz aylarında terle kaybedilen sıvının yerine konmasına yardımcı olabileceğini belirtti. Kahraman, “Karpuzun yaklaşık yüzde 90-92’si su içerir. Bu özelliği sayesinde vücut sıvı dengesine katkı sağlar” dedi.

‘TÜKETİM ŞEKLİNE DİKKAT EDİLMELİ’

Karpuzun en sağlıklı tüketim şekline de değinen Kahraman, karpuzun glisemik indeksinin yüksek olduğunu ve bu nedenle ana öğünlerden sonra tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Bir avuç badem veya birkaç ceviz ile birlikte tüketilmesi, kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olabileceğini ekledi. Kahraman, “Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Karpuzu smoothie’ye dönüştürerek veya yaz salatalarında kullanarak farklı tüketim şekilleri oluşturulabilir” tavsiyesinde bulundu.

‘TÜKETİMİNDE ÖLÇÜLÜ OLMAKTA FAYDA VAR’

Kahraman, günlük ortalama 300 gram karpuz tüketiminin güvenli olduğunu ancak her gün tüketilmesi yerine haftalık döngüler halinde tüketilmesinin daha sağlıklı olabileceğini belirtti. Ayrıca besin çeşitliliğine dikkat çekerek farklı meyvelere de yer verilmesi gerektiğini vurguladı. Diyetisyen, “Diyabet hastalarının karpuz tüketiminde dikkatli olmaları ve porsiyon kontrolüne özen göstermeleri önemlidir. Karpuzun glisemik indeksi yüksek olduğundan kan şekerini kontrol altında tutmak için ölçülü tüketim önemlidir” dedi.

‘AŞIRI TÜKETİM SAKINCALI OLABİLİR’

Karpuzun aşırı tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Kahraman, sindirim problemlerine ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, böbrek hastalarının da potasyum içeriği nedeniyle dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Meyvenin içerisindeki potasyum miktarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kahraman, kişiye özel diyet planları oluşturulması gerektiğini ekledi.

‘KARPUZU PROTEİN İLE TÜKETİN’

Son olarak, karpuzun yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle yanında protein içeren bir besinle tüketilmesini öneren Kahraman, beyaz peynir, fındık, badem gibi besinlerle karpuzun kombin edilmesini tavsiye etti. Tokluk hissinin artırılması ve kan şekerinin dengede tutulması için protein ve yağ içeriğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır? 

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Uzmanlar uyardı: Kene kesinlikle elle çıkartılmamalı

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, yaz aylarında artan kene temaslarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini belirterek, kene ısırıklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirdi.

Sıcak havalar kalp sağlığını tehdit ediyor!

Yaz aylarında kalp damar hastalıkları riski artarken, aşırı sıcaklar ve nemli hava kalp krizine yol açabiliyor. Uzmanlar, kalp hastalarının serin yerlerde kalmalarını, yeterli sıvı almalarını ve ağır egzersizlerden kaçınmalarını öneriyor.