Bakanlık duyurdu: 120 bin 926 sosyal medya hesabı hakkında işlem
İçişleri Bakanlığı: İnternette Bir Yılda 120 Bin 926 Sosyal Medya Hesabı İle İlgili İşlem Yapıldı!
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, internet ortamında toplamda 151 bin 432 suç tespit edildiği belirtildi. Bu suçlardan 54 bin 144’ü asayiş, 33 bin 207’si terör, 14 bin 554’ü güvenlik, 3 bin 517’si siber ve 1604’ü narkotik suçu olarak kayıtlara geçti.
Diğer yandan, farklı kategorilerde 12 bin 275 suçun meydana geldiği bilgisi de duyuruldu. Siber devriyeler sayesinde suç işlediği tespit edilen 120 bin 926 sosyal medya hesabıyla ilgili de gerekli işlemlerin yapıldığı belirtildi.
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre; Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yapılan bilgilendirmelere göre, yapay zeka teknolojilerinin kötüye kullanımıyla ‘deepfake’ içeriklerinin ve sahte ses, görüntü kayıtlarının dolandırıcılık girişimlerini artırdığı belirtildi.
Sahte internet siteleri, ilanlar, manipüle edilmiş görseller ve sahte beğeniler gibi yöntemlerle kullanıcıların yanıltılmaya çalışıldığına işaret edildi. Ayrıca, alışveriş sitelerindeki sahte yorum ve beğenilerle ürünlerin pazarlandığı dolandırıcılık yöntemlerine de değinildi.
Siber devriyelerin mücadele ettiği diğer suçlar arasında yasa dışı bahis sitelerinin kurulması, fidye yazılımlarla dosyaların şifrelenmesi, sahte teknik servis siteleri aracılığıyla elektronik eşyaların tamir/bakım vaadiyle dolandırıcılık yapılması ve devlet kurumlarının logolarının kullanılarak kişisel bilgilerin ele geçirilmeye çalışılması gibi konular yer aldı.
Özellikle sosyal medya platformlarında yapılan “mavi tık”, “takipten çıkarılanları görme” gibi vaatlerle hesap bilgilerinin çalındığı ve bu hesaplar üzerinden dolandırıcılık, siber zorbalık gibi suçlar işlendiği vurgulandı.
Vatandaşların sahte mesajlarla kandırılarak dolandırıcılığa maruz kaldığı durumlar arasında “ücretsiz tatil”, “hesap bilgilerini paylaşarak kazanç elde etme”, “uzaktan iş” vaadiyle yapılan dolandırıcılık girişimleri ve oltalama mesajları da bulunmaktadır.
Ödeme karşılığında verilen yasa dışı tekliflerle vatandaşları tuzağa düşürmeyi amaçlayan dolandırıcılar, ‘e-Devlet onaylı sınavsız ehliyet’ gibi sahte tekliflerle de vicdan yoksunu yöntemleri tercih etmektedir.
Ayrıca, siber devriyelerin vatandaşları korumak için yoğun bir mücadele verdiğine ve bu tür suçlara karşı önlem alınmasının büyük önem taşıdığına vurgu yapıldı.
(Kaynak: Anadolu Ajansı)