Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Uzmanından Bebek Sevgisinin Püf Noktaları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri sevmenin inceliklerini anlattı.

Dr. Ferunda Demir, bebeklerle sevgi dolu bir şekilde vakit geçirirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu. Özellikle sallama, zıplatma, havaya atıp tutma gibi hareketlerin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı.

Uzm. Dr. Ferunda Demir, bebekleri sallamanın, onları havaya atıp tutmanın hayati riskler taşıdığını belirtti. “Sevgiyle yapılan yanlışlar geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir” dedi.

“Doğru Bilinen Yanlışlar”

Dr. Demir, toplumda bebekleri sakinleştirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma gibi hareketlerin aslında yanlış olduğunu söyledi. “Bebeklerin kafa büyüklüğü vücutlarına oranla daha fazladır. Bu nedenle yapılan sarsıntılar ciddi sonuçlara yol açabilir” diye uyardı.

“Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Riski”

Uzman, sarsıntıların beyin damarlarından göz içi kanamalarına kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca solunumu kontrol eden sinirlerde de hasarlara yol açabileceğini söyledi. “Bu tür hareketler bebeklerde hayati tehlikeler oluşturabilir” dedi.

“Göz Teması Önemli”

Uzm. Dr. Demir, bebeklerle sağlıklı bağlanmanın en doğru yolunun göz teması ve nazik temas olduğunu vurguladı. “Bebekle göz teması kurmak, onunla konuşmak ve dokunmak sağlıklı bağlanmayı destekler” şeklinde konuştu.

Olumsuz durumlarda dikkat edilmesi gereken belirtilere de değinen uzman, “Bebekte anormallik, şiddetli kusma, sabit bir noktaya bakma gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale kalıcı hasarları önleyebilir” dedi.

Related Posts

Uzmanından kritik uyarı: Lensle yüzmeyin

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hidayet Erdöl, kontakt lensle denize veya havuza girmenin göz sağlığı açısından ciddi enfeksiyon riskleri barındırdığını vurguladı.

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Bilirkişilik Eğitimleri Başladı

Bilirkişilik eğitimlerinin başladığını duyuran Türk Tabipler Birliği, web sitesinden yaptığı açıklamada detayları aktardı. 

Antidepresan İlaçları Ne İşe Yarar?

Antidepresan ilaçları ne işe yarar?  Türkiye’de artık şeker gibi tüketilen antidepresan ilaçları neden kullanılır? 

En fazla o yaş grubu risk altında: KKKA hastalığı tedavisi nedir?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, ülke genelinde kenelerden bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalananların en az yüzde 95’inin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.