Milyonlarca dolarlık Türk çayı alan 3 ülke

Çay İhracatı, 104 Ülkeye Yapıldı!

Türkiye’nin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan çay, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre yılın ilk altı ayında Avrupa kıtası dahil olmak üzere toplam 104 ülkeye sevk edildi. Bu dönemde 3 bin ton çay ihraç edilerek 16 milyon 991 bin 796 dolar gelir elde edildi.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 2 bin 897 ton çayın ihraç edilmesiyle 13 milyon 909 bin 313 dolar gelir elde edilmişti. En fazla çay ihraç edilen ülkeler arasında Belçika, Birleşik Krallık ve KKTC yer alıyor. Belçika’ya 7 milyon 778 bin dolar, Birleşik Krallık’a 2 milyon 61 bin dolar ve KKTC’ye ise 1 milyon 549 bin dolarlık çay gönderildi.

Yüzde 58’i Rize’den!

Türkiye’den yapılan çay ihracatının yüzde 58’i Rize’den gerçekleştirildi. Rize’den, yılın ilk yarısında 23 farklı ülkeye toplamda 2 bin 155 ton çay ihraç edilirken 9 milyon 877 bin 506 dolar gelir elde edildi. En fazla çay ihracatı yapılan ülkeler arasında ise yine Belçika, KKTC ve ABD bulunuyor.

Hedef Ürün Çeşitliliğini Artırmak!

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, çayın Türkiye için önemli bir ihraç ürünü olduğunu vurgulayarak, çay dış satımından elde edilen gelirin artışına dikkat çekti. Turgut, ihracatın artan bir trend izlediğini ve çayın uluslararası pazarda daha fazla tanıtılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Önümüzdeki dönemde hedeflerinin çay ihracatında pazar ve ürün çeşitliliğini artırmak olduğunu dile getiren Turgut, Avrupa ve diğer yüksek alım gücüne sahip ülkelerde Türk çayının bilinirliğini artırmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, katma değeri yüksek, paketli ve markalı ürünlerle dünya pazarlarında daha güçlü bir konuma gelmeyi hedeflediklerini belirtti.

Çay ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayan Turgut, kaliteli üretim, etkili tanıtım ve sürdürülebilir ihracat politikalarıyla hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediklerini sözlerine ekledi.

Related Posts

Akşamcıları rakı değil zam çarpacak! Bu fiyatı verip içen parmakla gösterilir

Temmuz ayıyla birlikte ÖTV oranlarında yapılan artış, alkollü içkilerde zam dalgasını da beraberinde getirdi. Akaryakıttan tütün ürünlerine kadar birçok kalemde fiyatlar yükselirken, bu artıştan rakı grubu da nasibini aldı. O rakı grubuna gelen yüzde …

İŞKUR en çok aranan meslekleri açıkladı: Zirvede ne mühendislik ne de doktorluk var…

İŞKUR, Haziran ayına ilişkin istatistikleri açıkladı. Açıklanan verilere göre Haziran ayında İŞKUR aracılığıyla 88 bin 520’si (%60.7) erkek, 57 bin 380’i (%39.3) kadın olmak üzere 145 bin 900 kişi işe yerleştirildi. En çok iş açığı olan sektör …

34 yıllık ayakkabı ve çanta firması darboğazda: Konkordato ilan etti

Ayakkabı, çanta ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren Talipsan ve bağlı iki şirketi konkordato talebinde bulundu.

Teşvik sistemi yat imalatını ne kadar destekliyor?

Mevzuat bir yandan sektörün kıymetini bilir ve özel uygulamalar tanımlarken; diğer yandan sektör için en kritik destek unsurundan yararlanılmasını büyük ölçüde engellemektedir

Altında dengeler değişiyor: İşte piyasanın beklediği yıl sonu hedefi!

Altın fiyatlarında sert hareketler yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda 4 bin 200 TL seviyesine gerileyen gram altın fiyatı yeniden yönünü yukarı çevirdi. Öte yandan temmuz ayında ABD Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kritik faiz kararları olacak. Peki faiz kararları sonrası altında sert yükseliş olur mu? Ekonomist Belgin Maviş, gram altın için yıl sonu hedefini milliyet.com.tr’ye açıkladı. İşte detaylar…

“Nisan ayında 381 baz puana kadar yükselen CDS, 283 baz puana geriledi”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Nisan ayında 381 baz puana kadar yükselen risk primi (CDS), 283 baz puana geriledi. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 49’dan yüzde 40’ın altına indi” dedi.