Sıcak havalar kalp sağlığını tehdit ediyor!

Kalp ve damar hastalıkları, ölüme sebep olan hastalıklar arasında ön sıralarda yer almaktadır. Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Özgür Mete, yaz aylarında kalp damar hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Sıcak ve Nemli Hava Kalp Krizine Sebep Olabilir

Kardiyoloji Bölümü Uzm. Dr. Özgür Mete, aşırı sıcak ve nemli havalardan kalp krizini tetikleyebileceğini belirtti. Sıcak hava, damarları genişleterek kalp atışlarının hızlanmasına, kanın pıhtılaşmaya eğilim göstermesine sebep olabilir. Mete, bu durumun kalp damar hastalığı olan kişilerde, özellikle yaşlılarda, riskin arttığını ifade etti. Yaz aylarında kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu belirten Mete, “Kalbin iş yükü artar ve bu, kalp damar hastaları için tehlike oluşturabilir,” dedi.

Yeterli Sıvı Alımı Hayati Önem Taşıyor

Sıcağa karşı en etkili koruma yönteminin vücudun terlemesi olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Mete, sıvı kaybının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Özellikle hipertansiyon ve kalp yetersizliği hastalarının yaz aylarında yeterli sıvı alımına özen göstermeleri gerektiğini belirten Mete, “Aksi takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulma ve ani tansiyon düşmeleri olabilir,” dedi. Terlemenin fazla olduğu sıcak havalarda, idrar söktürücü ilaç kullanan hastaların sıvı alımını artırmaları gerektiğini vurgulayan Mete, sodyum ve potasyum eksikliğinin kalp ritim bozuklukları gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Ağır Sporlar ve Aşırı Egzersizden Kaçınılmalı

Kalp damar hastalarının yaz aylarında serin yerlerde bulunmalarını öneren Uzm. Dr. Özgür Mete, göğüs ağrısı, nefes darlığı veya çarpıntı gibi şikayetlerde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kalp hastalarının güneşin dik olduğu saatlerde dışarıda olmamaları gerektiğini belirten Mete, ağır sporlar ve güç gerektiren egzersizlerden de kaçınılması gerektiğini söyledi. Sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde 30 dakika yüzme gibi hafif egzersizlerin yapılabileceğini belirten Mete, sağlıklı beslenme ve sıvı alımının önemini yineleyerek, “Yaz aylarında kalp damar hastalarının sağlıklarını korumak için doğru beslenme ve sıvı alımına dikkat etmesi gerekmektedir,” diye konuştu.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Cilt kanseri vakalarında korkutan artış: Nasıl korunuruz?

Hem Türkiye’de hem de dünyada cilt kanseri vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Yusuf Kelleci, cilt kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Kelleci, “Güneşin zararlı etkilerine bağlı cilt hasarlarının yüzde 90’ı, korunma önlemleriyle engellenebilmektedir” dedi.

Kırmızı besinlerdeki gizli güç

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Uçar kırmızı renkli sebze-meyvelerde bulunan ve güçlü bir antioksidan olan likopenin özellikle kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisiyle öne çıktığını belirtti.

Uzmanlar uyardı: İşte astım hastalığında doğru bilinen yanlışlar

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Tıp tarihine geçecek operasyon: 3 kilo bebekten yarım kilo tümor çıktı

Kütahya’da 3 kilo 700 gram ağırlığında dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.