Türkiye’nin turizm geliri 2025’in ilk çeyreğinde yıllık bazda arttı

TÜİK, Turizm Gelirinde Yükseliş Bildirdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ocak-mart dönemine ilişkin turizm istatistiklerini açıkladı. Bu dönemde turizm geliri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar olarak gerçekleşti.

9 milyar 323 milyon 872 bin dolarlık gelir ziyaretçilerden, 127 milyon 373 bin dolarlık gelir ise transfer yolculardan elde edildi. Turizm gelirinin yüzde 23,6’sı ülkeyi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan sağlandı.

Ziyaretçilerin harcamalarının büyük bir kısmını kişisel harcamalar oluştururken, paket turlar da önemli bir paya sahip. Bu dönemde yapılan harcamaların 8 milyar 104 milyon 875 bin dolarını kişisel harcamalar, 1 milyar 218 milyon 997 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Ülkeden çıkış yapan ziyaretçi sayısı yüzde 1,2 artarak 9 milyon 121 bin 152 kişiye yükseldi. Bu ziyaretçilerin yüzde 24,3’ü yurt dışında ikamet eden vatandaşlardan oluştu. Gecelik ortalama harcamalar incelendiğinde Türkiye’den çıkan ziyaretçilerin harcamasının 99 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların 67 dolar olduğu belirlendi.

Ocak-mart döneminde yeme içme harcamalarının payı yüzde 24,7, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı yüzde 15,9 ve paket tur harcamalarının payı yüzde 13,1 oldu. Paket tur harcamaları geçen yıla göre yüzde 20,8 artış gösterirken, yeme içme harcamaları yüzde 15,7 ve Türkiye içi ulaştırma harcamaları ise yüzde 8,9 arttı.

En çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” için Türkiye’ye gelen ziyaretçilerin oranı yüzde 52,5 oldu. Akraba ve arkadaş ziyareti yüzde 26,7 ile ikinci sırada gelirken, alışveriş yüzde 10,3 ile üçüncü sırada yer aldı. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların ise yüzde 65,7’si akraba ve arkadaş ziyareti amacıyla Türkiye’ye geldi.

TURİZM GİDERİ YÜZDE 37,6 ARTTI

Yurt içinde ikamet edip başka ülkelere seyahat eden vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri yüzde 37,6 artarak 2 milyar 448 milyon 212 bin dolara yükseldi. Kişisel harcamalar bu miktarın 1 milyar 907 milyon 35 bin dolarını oluştururken, paket tur harcamaları 541 milyon 177 bin doları buldu. Yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı yüzde 6 artarak 2 milyon 596 bin 225 kişiye ulaşırken, kişi başı ortalama harcama 943 dolar olarak hesaplandı.

Related Posts

Teşvik sistemi yat imalatını ne kadar destekliyor?

Mevzuat bir yandan sektörün kıymetini bilir ve özel uygulamalar tanımlarken; diğer yandan sektör için en kritik destek unsurundan yararlanılmasını büyük ölçüde engellemektedir

Altında dengeler değişiyor: İşte piyasanın beklediği yıl sonu hedefi!

Altın fiyatlarında sert hareketler yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda 4 bin 200 TL seviyesine gerileyen gram altın fiyatı yeniden yönünü yukarı çevirdi. Öte yandan temmuz ayında ABD Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kritik faiz kararları olacak. Peki faiz kararları sonrası altında sert yükseliş olur mu? Ekonomist Belgin Maviş, gram altın için yıl sonu hedefini milliyet.com.tr’ye açıkladı. İşte detaylar…

“Nisan ayında 381 baz puana kadar yükselen CDS, 283 baz puana geriledi”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Nisan ayında 381 baz puana kadar yükselen risk primi (CDS), 283 baz puana geriledi. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 49’dan yüzde 40’ın altına indi” dedi.

Doğalgaza zam geldi

Doğalgaza zam geldi

İstanbul Havalimanı ile Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı arasında anlaşma

İstanbul Havalimanı, ABD’nin en yoğun bağlantı merkezine sahip Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı ile kardeş havalimanı oldu.

Altın, dolar, euro… Hepsi düştü, bir tek o yükseldi!

Borsada CHP Kurultayı davası rallisi yaşandı. BIST 100 endeksi dava başladıktan sonra yükselişe geçerken davadan ‘ertleme’ kararının çıkışı ile yükselişine hız kattı. Sabaha yüzde 0,54 yükselişle giren BIST Endeksi gelişmelerin etkisi ile yükselmeye …